top of page

Taj magični tamjan


Obožavam miris tamjana i volim da ga koristim u svojim sapunima, melemima i losionima. Ne samo zbog relaksirajućeg mirisa već i zbog mnogih benefita koje to eterično ulje daje.

Svi znamo da se tamjan koristi pri verskim obredima, najviše u hrišćanskim crkvama. Ali, da li ste zanli činjenicu, da su se ljudi za vreme velikih pošasti u srednjem veku (kolera, tifus ...) upravo i sklanjali na sveta mesta - crkve, manastire i ne znajući da im pomoć pre svega pruža tamjan i njegova lekovita svojstva.

Eterično ulje tamjana dobija se od smole iz drveta Boswellia carterii ili Boswellia sacara koja najviše rastu u Somaliji.

U naučnim istraživanjima otkrivena su mnoga blagotvorna svojstva koje tamjan poseduje.

POMAŽE U UBLAŽAVANJU STRESA I NEGATIVNIH EMOCIJA

Prilikom inhalacije, usporava rad srca i snižava povišeni krvni pritisak. Veruje se da utiče na centralni nervni sistem i dovodi do relaksacije, opuštanja mišića i osećaja zadovoljstva.

POMAŽE U JAČANJU IMUNOG ODGOVORA ORGANIZMA

Studije su pokazale da ulje tamjana pomaže u jačanju imunog odgovora organizma što dovodi do uništenja različitih vrsta bakterija, virusa pa čak i kancerogenih ćelija.

POMAŽE U LEČENJU KANCERA I UBLAŽAVA SIMPTOME HEMOTERAPIJE

Mnoga istraživanja ukazuju da ulje tamjana poseduje hemijsku supstancu nazvanu AKBA koja pomaže u uništavanju kancerogenih ćelija pa čak i onih koje su postale otpotne na hemoterapiju. Mnoge studije ukazuju da bi ulje tamjana moglo da bude potencijalni prirodni tretman u borbi protiv kancera.

* više informacija o ovoj temi možete naći na sledećim linkovima:

http://tisserandinstitute.org/frankincense-oil-and-cancer-in-perspective/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314366.php

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8505251.stm

UNIŠTAVA LOŠE BAKTERIJE I VIRUSE

Ulje tamjana poseduje dezinfekciona i antiseptička svojstva. Ima svojstva da uništava viruse i bakterije koje izazivaju prehladu i grip pa je pogodan kao dezinfekciono sredstvo u kući.

LEČI KOŽU I UBLAŽAVA ZNAKE STARENJA

Ulje tamjana ima svojstvo da ojača i tonizira kožu i učini je elastičnom. Smanjuje pojavu bora i akni, umanjuje ožiljke; ublažava nastale strije i ožiljke od operacija, leči rane i čireve.

POMAŽE U PRIRODNOM BALANSIRANJU HORMONA

Ublažava simptome povezane sa menstruacijom i menopauzom balansiranjem hormonskih nivoa. Može da ublaži bolove, grčeve, glavobolju, uznemirenost, promene raspoloženja. Reguliše proizvodnju estrogena i može da smanji rizik od nastajanja tumora i cisti kod žena u pred-menopauzi.

POMAŽE KOD SPAVANJA

Svojstva koja poseduje ublažavaju stres i uznemirenost koji mogu da vas drže budnim tokom noći. Ima umirujući, zemljani miris koji vam može pomoći da lakše zaspite. Pomaže u otvaranju disajnih kanala što obezbeđuje da vaše telo postigne optimalnu temperaturu spavanja i eliminiše bolove koji mogu da vas drže budnim.

UMANJUJE UPALE I BOLOVE

Ulje tamjana inhibira proizvodnju ključnih inflamatornih molekula povezanih sa oboljenjima kao što su astma, artritis, reumatizam. Značajno ublažava upale i bolove nastale zbog ovih oboljenja.

154 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page